Wat zijn Edelstenen?

Edelstenen

Al eeuwenlang is de geneeskrachtige en helende werking van edelstenen bekend. Dit is gebleken uit opgravingen. Zelf ben ik altijd gefascineerd geweest door de schoonheid van edelstenen. Als kind zijnde, zocht ik in de bergen van Oostenrijk naar "kristallen".

Het bijzondere is dat iedereen een andere aantrekking heeft tot een bepaalde steen. Ook kan deze aantrekking weer veranderen door het veranderen van je energie of het proces waar je in zit. Kleur, vorm en gevoel heeft allemaal een betekenis.

 

Wat zijn edelstenen?

Sinds de oertijd zijn mensen al bezig geweest met stenen. Ze werden gebruikt om vuur te maken, bewerkt tot gereedschappen of gebruikt voor decoratie. En dus ook voor hun helende werking. Men leefde dichter bij de natuur, medicijnen waren er vaak niet. Daardoor ging men ook planten, kruiden en edelstenen toepassen. Door het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen, verdwenen klachten men voelde zich beschermd.

 

Een edelsteen is een mineraal, een stof dat zich natuurlijk vormt zonder tussenkomst van de mens. De meeste edelstenen bestaan uit 2 of 3 mineralen en zijn er in vele vormen, maten en kleuren. Een aantal manieren waarop edelstenen ontstaan:

 

Magmatisch: De mooiste en meest heldere kristallen ontstaan dieper in de aarde. Het begint met magma dat heel langzaam afkoelt, soms wel miljoenen jaren, en dan in kristallen verandert. De kristallen groeien een beetje zoals ijs, een opeenstapeling van hele kleine kristallen die uiteindelijk een grote kristal vormen. Als er onzuiverheden zoals metalen als aluminium en ijzer in gemengd zijn, krijgen de kristallen hele mooie kleuren. Denk maar aan de rode robijn, de paarse amethist en de groene smaragd.

Door aardverschuivingen miljoenen jaren geleden werden deze kristallen uiteindelijk naar het oppervalk geduwd. En kunnen daarom door ons gevonden worden. Het zijn meestal vulkanische gebieden waar wij deze edelstenen tegenkomen.

Sommige edelstenen worden door snel afgekoeld lava gevormd. Deze zijn dan glasachtig van structuur en niet van kristal. Omdat lava door vulkanische uitbarstingen snel aan de oppervlakte komt, koelt het te snel af om kristallen te kunnen vormen. Voorbeelden hiervan zijn Obsidiaan en Opaal.

 

Afzettingsgesteenten: Heb je wel eens je ouders horen mopperen dat de houten raamkozijnen buiten geschilderd moeten worden omdat de verf er af gebladderd is?

Dit komt door weerselementen zoals wind, regen, hitte en vorst die de verf afslijt. Bij gesteente noemen ze dit proces erosie. Dit zijn kleine stukjes steen en zandkorrels die afbrokkelen. Dit noemt men sediment.

Je kunt je misschien voorstellen dat bergen over miljoenen jaren een stuk kleiner zijn geworden door erosie. Veel bergen zijn nu minder dan de helft in hoogte in vergelijking met de periode dat ze zijn ontstaan.

De kleine stukjes steen en zand  is door rivieren naar meren en naar oceaanbodems vervoerd, samen met bijvoorbeeld sporen van metaal en kalk. Over miljoenen jaren zijn verschillende soorten sedimenten in lagen opgehoopt. De lagen werden steeds hoger. Door de zware druk wordt het water eruit geperst en het gesteente in elkaar gedrukt totdat het keihard wordt. Je kan vaak dit soort gesteente herkennen aan  een gelaagd uiterlijk (banden). Voorbeelden hiervan zijn kalk- en zandsteen

 

Metamorfe gesteente: Dit zijn magmatische stenen of afzettingsgesteenten die veranderd zijn omdat ze opnieuw zijn verhit of onder grote druk zijn komen te staan.

Door aardverschuivingen zijn deze stenen dieper in de (hetere) aardkorst terecht gekomen en verandert. Denk aan bijvoorbeeld een rauw ei dat er anders uitziet nadat het gekookt is.

Er is niks aan de steen toegevoegd maar toch verandert het.

Als de gesteente wordt samengeperst, gebeurt dit vaak met andere soorten gesteente om dan vervolgens een nieuw soort steen te vormen, dat nog veel harder is .

Marmer is hier een heel goed voorbeeld van. De Taj Mahal in India is ongeveer 500 jaar gelden van marmer gemaakt.

Er hebben in die tijd miljoenen mensen over de marmeren vloer gelopen. Het marmer is alleen zo hard dat het nog geen millimeter versleten is!

 

Steenvorming bij meteoriet inslag: Er is nog een vierde en minder vaak besproken vorming van gesteente. Er zijn diverse grote meteoriet inslagen geweest. Door de knal kwam er ongekende energie vrij, wat de mens zelf niet kan creëren. Bekende meteoriet stenen zijn de Tektiet en Gibeon.

Een hele bijzondere is Moldaviet. Dit is de enige meteorietsteen die groen is van kleur. Het lijkt dan ook op de Kryptonite van Superman. Er zijn ongeveer 15 miljoen jaar geleden twee meteorieten van ongeveer 150 meter doorsnee in Zuid-Duitsland ingeslagen.

 De explosie was ongeveer 1,8 miljoen keer zo groot als de explosie van een atoombom. De wetenschappers schatten dat het toen 30.000 graden Celcius werd. De stukken Moldaviet die toen ontstonden werden bij de rivier Moldau verstrooid. Vandaar de naam Moldaviet!
 

Hoe werkt de helende kracht van edelstenen?

Het is nooit wetenschappelijk bewezen. Veel mensen zijn ook sceptisch over de werking van edelstenen. Maar er zijn ook veel mensen die wel baat hebben. Het gaat erom wat je zelf voelt, waar je zelf voor open staat en of je gelooft in de helende werking. Wanneer je met een gesloten houding (het werkt toch niet) gaat voelen, dan zal je inderdaad niks voelen. Probeer eens met een open mind, zonder oordeel te voelen wat een edelsteen met je doet als je het vasthoudt. Iedereen ervaart het anders. Je kan het warm krijgen of juist koud. Ook andere lichamelijke sensaties kunnen plaatsvinden in je hand en je lichaam. Dat komt door de trilling van de stenen. Het lijkt een dood iets, maar het heeft een enorm energieveld dat constant in beweging is. 

Zo heeft elke edelsteen een eigen werking en betekenis. Een Rozenkwarts staat bijvoorbeeld voor zelfliefde en zelfvertrouwen. Amethyst voor loslaten, kalmte en innerlijke rust en staat citrien symbool is voor vrolijke energie en overvloed. 

 

Hoe kan je edelstenen gebruiken?

Afhankelijk van de grootte kan je een edelsteen los bij je dragen, als sieraad of als knuffelsteen gebruiken tijdens je meditatie. Maar je kan ze ook in huis plaatsen voor verschillende werkingen, denk aan rust en liefde in de slaapkamer of energie en focus in je werkkamer. Daarnaast kunnen edelstenen gebruikt worden bij een healing of ritueel en als elixer.

Om blijvend van de werking van je edelstenen te genieten kan je ze 1x in de zoveel tijd weer opladen door ze tijdens volle maan in het maanlicht te leggen. Sommige kan je ook schoonspoelen met water. Of je kan een bergkristal naast je edelsteen leggen. Zie ook: het reinigen en opladen van je edelstenen.

 

Hoe kies je een edelsteen die bij je past?

Deze keuze van een edelsteen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld op kleur en bijbehorend chakra, omschrijving van klacht of werking of op basis van sterrenbeeld. De allerbelangrijkste raadgever is je eigen intuïtie en gevoel. Stel jezelf de vraag: waar valt mijn oog als eerste op? Welke edelsteen voelt goed? Welke vind ik het mooist en spreekt mij meteen aan? Iemand kan een duidelijke reactie ervaren bij een steen, terwijl een ander bij diezelfde steen niets voelt. Elk mens reageert verschillend op edelstenen en niet elke steen zal zomaar bij jou werken. Luister daarom goed naar je eigen gevoel.

Wil je een persoonlijk advies of een korte reading bij het kiezen van een steen, dan help ik je graag! 

© 2018 - 2024 Ownah | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel